Neberte nám klobásu

Autor: Martin Matich | 27.10.2015 o 18:54 | Karma článku: 3,61 | Prečítané:  738x

Od objavu tečúcej vody na Marse ešte neprešiel ani mesiac a vedci už stihli prísť s ďalšou novinkou. Alebo skôr len potvrdili fakt každému vegánovi, ba dokonca aj vegetariánovi už dávno známy.

Údeniny nám s konečnou platnosťou škodia, mäso zrejme tiež. Päťdesiat gramov slaniny denne vraj zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva o osemnásť percent. Ani samotné červené mäso známejšie pod názvami ako hovädzina, bravčovina, jahňacina či kačacina nie je na tom podľa múdrych hláv práve najlepšie, na jeho odsúdenie a zaradenie medzi karcinogény vedľa plutónia či tabaku však chýbajú dôkazy, a tak sa zmieta medzi vinou a nevinou. Každopádne nepotrvá dlho, kým z úst Svetovej zdravotníckej organizácie zaznie konečný verdikt. Stavím sa o tatársky biftek, že odsudzujúci.

Len škoda, že palcové titulky v médiách dozaista neunikli pozornosti našich poslancov. Obávam sa totiž, že voľakomu z nich skrsne v hlave spásonosná myšlienka: umiestniť na obaly mäsových výrobkov varovania o škodlivosti podobné tým z cigaretových škatuliek. Celý proces sa možno zakončí prijatím akéhosi nového absurdného predpisu, nedajbože referendom, v ktorom dôjde k bezmála krvavej zrážke bojovníkov za práva zvierat so zástancami tradičných hodnôt na tanieri. A to všetko za peniaze daňových poplatníkov. Dosť však bolo politiky, do kuchyne sa veľmi nehodí. Najmä pokiaľ sa názory jedákov rozchádzajú, lebo práve pri stole majú okrem argumentov poruke aj ostrejšie predmety a hľadanie pravdy by sa mohlo skončiť zle-nedobre.

Prevencia nežiaducich účinkov lahôdok, ktorých sa väčšina z nás takmer nikdy nevie dojesť, pritom spočíva v jednoduchom triku. Do bagety s malokarpatskou salámou postačí vložiť zopár plátkov akejkoľvek zeleniny a nenahrádzať ňou raňajky, obed i večeru. Zlá správa pre farmaceutické spoločnosti, dobrá pre bežných smrteľníkov.

Neviete sa napriek všetkým negatívam vzdať svojej obľúbenej slaninky na každý deň? Vyskúšajte delenú stravu. Nemusíte stráviť niekoľko hodín delením pokrmov na kyslé, neutrálne a zásadité, postačí len naporciovať slaninu. Každý deň len maličký kúsok údenej pochúťky. Veď pokiaľ 50 gramov zvyšuje riziko nádoru hrubého čreva o 18 percent, na jeden gram podľa dôsledných prepočtov pripadajú necelé 4 promile. Také malé riziko už za ten pôžitok predsa len stojí. Alebo ani nie?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?